مخالفت هیات عالی نظارت با افزایش نرخ ارز ترجیحی در ۱۴۰۴

دو شنبه - 10 دی 1403
با توجه به تصویب بخش اول لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ در مجلس شورای اسلامی مصوبه مجلس در هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام مورد بررسی قرار گرفته است و به گفته نایب رئیس کمیسیون تلفیق مجلس مصوبه مجلس با ایراداتی از سوی این هیئت مواجه شده است.
محسن زنگنه نایب رئیس کمیسیون تلفیق مجلس با اشاره به ایرادات هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام به مصوبات بودجه سال ۱۴۰۴ گفت هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام مصوبات مجلس را بر مبنای دو رویکرد نخست عدم انطباق با سیاستهای کلان کشور و دوم مغایرت با برنامه بررسی میکند.
به گفته این نماینده مجلس از ۱۳ مورد عدم انطباق مدنظر قرار گرفته از سوی مجمع ۷ مورد آن رای لازم را کسب نکرد و ۶ مورد آن واجد عدم انطباق با سیاستهای کلی شناخته شد.
رد سیاست افزایش نرخ ارز ترجیحی در سال ۱۴۰۴ توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام
بر همین اساس یکی از بندهایی که از جمله مواردی که در مجمع تشخیص مصلحت نظام در تضاد با برنامه هفتم توسعه تشخیص داده شده است بحث ارز و سیاستهای ارزی دولت در بودجه سال ۱۴۰۴ است.
بحث ثبات نرخ ارز در بند ۲ برنامه هفتم توسعه مورد اشاره قرار گرفته است به همین جهت اعضای مجمع معتقد بودند نوع سیاست های ارزی که در لایحه دولت و همچنین مصوبات مجلس آمده است موجب ثبات نرخ ارز نمی شود.
ضمن اینکه اعضای هیات عالی نظارت افزایش نرخ ارز ترجیحی افزایش نرخ مرکز مبادله و همچنین ایجاد بازار ارز توافقی را نیز منطبق با سیاست ثبات بازار ارز ندانستند و این موضوع نیز رد شد.
ضرورت تغییر سیاست افزایش نرخ ارز ترجیحی در بودجه ۱۴۰۴
باید به این موضوع توجه داشت که یکی از سیاستهای پر انتقاد دولت در بودجه سال ۱۴۰۴ افزایش ۳۰ درصدی نرخ ارز ترجیحی کالاهای اساسی از ۲۸,۵۰۰ تومان به ۳۸.۵۰۰ تومان بود که سبب افزایش حدود ۳۰ درصدی قیمت کالاهای اساسی که سهم اصلی را در سبد خوراک خانوارها دارد میشد.
دولت قصد داشت افزایش نرخ ارز ترجیحی را در بودجه عمومی لحاظ کند اما مجلس تعیین کرد که منابع حاصل از افزایش ۳۰ درصدی نرخ ارز ترجیحی مجدداً به مردم پرداخت شود.
بر همین اساس نایب رئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۴ اعلام کرده بود که دولت تصمیم گرفته بود که ارز ترجیحی را افزایش دهد رقم مدنظر دولت حدود ۳۸ هزار و ۵۰۰ تومان است که تا سال آینده به ۴۰ هزار تومان می رسد اما یک تصمیم که با تدبیر خود ریاست مجلس و اعضای کمیسیون تلفیق هم انجام شد این است که درآمدی را که دولت از محل افزایش قیمت ارز ترجیحی به دست می آورد محاسبه کنیم که تقریباً نزدیک به ۱۲۰ هزار میلیارد تومان میشود بندی در بودجه آورده شد که دولت مکلف است یک ردیف ایجاد کند و منابع حاصل از افزایش ارز ترجیحی را داخل این ردیف واریز کند و صرف جبران کاهش قدرت خرید مردم برای خانواده های کم درآمد و دهکهای پایین که همان کالابرگ است. میشود. با این حال و با توجه به اشکال مدنظر مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص افزایش نرخ ارز ترجیحی در سال آینده باید انتظار داشت که این افزایش نرخ در سال آینده متوقف شود