بلاتکلیفی تخصیص ارز محموله های در حال ترخیص قیمت برنج ایرانی را افزایش داد

یک شنبه - 23 دی 1403
مجیدرضا منصورخاکی سخنگو و معاون انجمن واردکنندگان برنج ایران گفت ظرف ۴ ماهه نخست سال حدود ۴۵۰ هزارتن برنج سفید وارد کشور شد و حدود ۱۵۰ هزارتن دیگر نیز در دوره ممنوعیت به گمرکات کشور واصل شده است که پس از گذشت چهارماه از اول آذر ترخیص آنها از سرگرفته شد.
او با بیان اینکه طی ۹ ماهه امسال در مجموع حدود ۶۳۰ هزارتن برنج سفید از گمرکات ترخیص شده است، افزود: ثبت سفارش دوره جدید واردات از ۱۰ آذر به میزان ۲۰۰ هزارتن بازگشایی شد که اکنون محموله های آن به کشور رسیده و در حال انجام تشریفات گمرکی جهت ترخیص است.
خاکی ادامه داد: با توجه به تلاقی ماه مبارک رمضان و ایام نوروز که طبیعتاً با پیک قابل توجه مصرف همراه خواهد بود. ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزارتن برنج علاوه بر میزان وارد شده تا پایان سال مورد نیاز کشور است که بنابر اعلام مسئولان وقت وزارت جهاد قرار بود ثبت سفارش آن در ۲ یا ۳ نوبت دیگر کارسازی شود.
سخنگوی انجمن واردکنندگان برنج ایران با بیان اینکه متاسفانه حوزه تولید برنج فاقد شناسنامه بوده و هنوز اعداد قابل اتکا از تولید برنج وجود ندارد افزود واقعیتهای اقلیمی کشور با میزان تولید اعلامی ۲ میلیون و ۷۰۰ هزارتن برنج در سال همخوانی ندارد؛ چراکه غالب کشت برنج در کشور سنتی و غیر مکانیزه بوده و به دلیل محدودیت منابع آبی و خاکی و تغییر کاربری تدریجی اراضی کشاورزی به طور متوسط سالانه نیاز به واردات حداقل یک میلیون و ۲۰۰ هزارتن برنج بدون احتساب واردات بخش دولتی احساس می شود.
او قیمت متعارف هر کیلو برنج هندی را ۴۵ تا ۵۰ هزار تومان و پاکستانی را تا ۵۵ هزار تومان اعلام کرد و گفت: در حال حاضر اما شاهد افزایش قیمت برنج خارجی و حتی رشد ۳۰ درصدی قیمت برنج ایرانی نسبت به موعد برداشت هستیم که ناشی از بلاتکلیفی و سردرگمی در تخصیص ارز محموله های در حال ترخیص است.
خاکی با اشاره به عدم تخصیص ارز برنجهای ورودی به کشور از نیمه تیرماه تاکنون ادامه داد تجربه نشان داده تخصیص ارز برنج معمولاً شش ماه زمان میبرد و با توجه به آنکه ثبت سفارش در آذرماه انجام و برنج ها در دی ماه وارد کشور شد. انتظار می رود تخصیص ارز آن به سال آینده موکول شود. در عین حال هنوز قطعیتی در کم و کیف ارز سال آینده برای برنج وارداتی وجود ندارد و در حال حاضر وارد کننده نمی داند برمبنای کدام نرخ ارز کالای خود را عرضه کند.
به گفته او در این فضای بلاتکیلفی اگر وارد کننده تا زمان تعیین تکلیف صبر کند متهم به احتکار است، چنانچه بر مبنای نرخ ارز متفاوت به فروش برساند مشمول گرانفروشی و جریمه های سنگین و در نهایت اگر بر اساس نرخ ارز ۲۸۵۰۰ تومانی فعلی قیمت گذاری و عرضه کند با تغییر محتمل ارز در سال آینده دچار خسارت سنگین می شود.
سخنگو انجمن واردکنندگان برنج گفت هر چند انجمن واردکنندگان برنج ایران با نهادهای متعدد سیاست گذار از جمله وزارت جهاد کشاورزی وزارت صمت وزارت امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی در این خصوص مکاتباتی داشته اما پاسخ مشخص و شفافی دریافت نکرده است که تداوم این وضعیت مشخصاً تبعات مثبتی به همراه نخواهد داشت و سبب تاترازی بیشتر در بازار میشود از این رو ضروری است در این خصوص از سوی مسئولان دولتی تصمیم گیری و شفاف سازی لازم صورت پذیرد.